Vízminőségi helyzet a Sugovicán

A rendkívül magas nappali hőmérsékletek és az alacsony vízállás következtében az ADUVIZIG kezelésében lévő vizek az ilyenkor megszokottnál is nagyobb mértékben melegedtek fel. A felmelegedés a nagyobb folyókon, tavakon is jelentős: A Duna hőmérséklete Bajánál elérte a 26 °C-ot, (Például eközben a Balaton vízhőfoka 29 °C-ra emelkedett Balatonakaliban). A kisebb, sekélyebb vízfolyások hőmérséklete napközben akár 30 °C fölé is emelkedhet.

A kedvező körülmények (tápanyagellátottság, fény) hatására a vizekben jelentősen elszaporodnak a nappal oxigént termelő mikroszkópikus növények (algák). Éjszaka ugyanakkor ez az algatömeg is jelentős oxigénfogyasztóvá válik.
A magas hőmérséklet felgyorsítja a vizekben lévő szerves anyag (szerves üledék, oldott szerves anyagok, elhalt növényi részek, algák) lebomlását, ami jelentős mennyiségű oxigén felhasználását igényli.
A magas hőmérsékletű víz kevesebb oxigént tud oldott állapotban tartani. Az oxigén termelés/felhasználás egyensúlya felbomlik és hajnalban oxigénhiányos állapotok alakulhatnak ki.
A Sugovicán kialakult jelenlegi vízminőségi helyzet a fenti, természetes okokra vezethető vissza. A „felfordult” Sugovicában vagy a lebegő algák nagy tömege, vagy a fenéken élő, onnan felszakadó és a vízfelszínre kerülő kékalga szövedékek tovább csökkentik a felmelegedett vízben amúgy is kevés oldott oxigént. Nappal oxigént termelnek, éjszaka azonban minél nagyobb mennyiségben találhatók meg, annál jobban fogyasztják azt. A jelenség jól ismert, a hasonlóan meleg, kisvizes években rendszeresen megfigyelhető.