Vízminőségi kárelhárítási gyakorlat

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a környezetkárosodás megelőzésének és elhárításának rendjéről szóló 90/2007. (IV.26.) Kormányrendelet 13. § (1) bekezdése alapján vízminőségi kárelhárítási gyakorlatot tartott 2018. június 25-én. A gyakorlat célja, részben a kárelhárítás műveleti végrehajtásában szerzett tapasztalati tudás elmélyítése, részben a vízminőségi kárelhárítással kapcsolatos feladatok, illetve aktuális jogszabályok ismertetése.

 


A 2018. évi gyakorlaton az ADUVIZIG Műszaki Biztonsági Csoportja, három szakaszmérnökségének és a Vízgyűjtő-gazdálkodási és Víziközmű Osztályának munkatársai, valamint a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályának képviselője és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal képviselője vettek részt. A nap folyamán a Szent László ÁMK vízügyi szakképzésén résztvevő diákjai testközelből tapasztalhatták meg egy vízminőségi kárelhárítási beavatkozás munkafolyamatait.


A gyakorlat rövid elméleti oktatással kezdődött, ahol a résztvevők átfogó képet kaphattak a vízminőségi kárelhárítással kapcsolatos feladatokról, illetve a vízügyi igazgatóság kárelhárításban betöltött szerepéről. Ezt követően lehetőség nyílt a gyakorlaton alkalmazott vízkárelhárítási anyagok és berendezések – KOMARA 20 olajleszedő berendezés, a SENTINEL Boom merülőfal és a SANOL olajfelszívó hurka – megtekintésére.


Az előadást követően egy elméleti környezetkárosodás kárelhárítási feladatainak végrehajtására került sor. A feltételezett káresemény szerint Érsekcsanád térségében ismeretlen eredetű olajszennyezés érte a Duna-völgyi-főcsatornát. A szennyezés a vízmozgás hatására a Duna-völgyi-főcsatorna torkolati szivattyútelepe, illetve a Duna irányába halad. A felszíni víztestek vízminőségének, illetve élővilágának védelme érdekében a feltételezett olajszennyezés lokalizálása és eltávolítása volt a feladat.

 

_TOB8679.JPG_TOB8682.JPG_TOB8694.JPG_TOB8697.JPG_TOB8698.JPG_TOB8711.JPG_TOB8714.JPG_TOB8718.JPG_TOB8722.JPG_TOB8733.JPG_TOB8736.JPG_TOB8738.JPG_TOB8744.JPG_TOB8748.JPG_TOB8758.JPG


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.